Departament IT intern vs. externalizare IT

Subiectul acesta este cât se poate de sensibil pentru tine ca manager de companie în România având în vedere contextul economic actual. Totuși, îl voi explica acum folosind experiența mea acumulată în cei 20 de ani de activitate în domeniul IT și 14 ani de când DAB MSP oferă în țara aceasta frumoasă servicii IT externalizate. Lucrăm doar cu organizații și știu bine situațiile lor.

Un departament IT intern pare mult mai ușor de controlat și de fiecare dată ai impresia face tot ce dorești. Nu neg situația însă în 99% din cazuri tu ca manager habar nu ai ce fac cei de la IT în timpul serviciului, ești doar mulțumit lucrurile funcționează și nu ai probleme mari cu tehnica din organizație. Situația reală văzută de mine din extrerior este cu totul alta. Plătești în fiecare luna sume considerabil de mari pentru salariile lor și pentru taxele aferente sau ai niște bucurii minore dacă oamenii tăi s-au oferit lucreze pe PFA în loc le dai salariul + 72.5% în taxe către statul român (statul acesta care nu face nimic de altfel în mod real pentru companii).

Privind din punct de vedere al salariilor, un departament IT compus dintr-un singur om (deseori) are un salariu lunar de minim 5000 lei (net) la care adăugăm taxele aferente (72.5%). Calculând simplu, rezultă un cost lunar de cel puțin 8625 lei cu toate taxele. Bun, poate mulți dintre cititori vor contrazice și îmi vor spune salariul mediu al unui om de la IT într-o companie este de doar 3500 lei. Chiar și in situația aceasta costul lunar ajunge la 6037 lei cu toate taxele incluse.

Raportând la cursul EUR de astăzi și făcând o medie salarială, un om de IT intern costă lunar în jur de 1300€ cu toate taxele. Bineînțeles, dacă și tu ca manager îl plătești legal, nu la negru :).

Problema reală este alta. Un singur om nu are efectiv cum gestioneze mai mult de 20 sau 30 de calculatoare într-o organizație, nu mai face nimeni “burnout” pentru un angajator în prezent. Așadar, costul acela minim de mai sus poate fi calculat de un manager al unei organizații doar dacă are în jur de 30 de calculatoare, nu mai multe. Sau, dacă nu înțelege nimic din tehnică, pot spune el vede un singur om și un singur salariu pentru gestionarea unei organizații cu peste 30 de calculatoare. Cu siguranță acea organizație va falimenta curând însă aici e altă discuție.

Apoi, lăsând în urmă costurile salariale, un om de IT care lucrează într-o organizație nu va avea niciodată cunoștințele unui om de IT care lucrează într-o firmă IT așa cum este DAB MSP (doar exemplu, nu sunt subiectiv). Omul intern cunoaște doar infrastructura IT internă, nu s-a lovit în ultima perioadă de probleme tehnice majore și când va apare una îți spun sigur va fi pierdut. Departamentul IT intern al unei organizații este exact precum un cobai, nu vede nimic niciodată și când îi arăți ceva nou nu știe cum reacționeze. Poate sunt dur din nou dar este realitatea.

Spre deosebire de un departament IT intern, în momentul în care alegi contractezi servicii de externalizare IT de la DAB MSP sau de la un alt furnizor (dacă vrei tu neapărat) vei avea instant acces la o întreagă echipă de tehnicieni IT certificați. Noi ca firmă de IT avem un cult format din specializarea oamenilor și din certificarea lor pentru diverse soluții tehnice precum Microsoft în zona 365 sau Windows Server. Pe lângă faptul vei avea acces la o întreagă echipa tehnică la niște costuri lunare mai mici comparând cu salariul unui angajat din departamentul IT intern, în momentul în care alegi externalizare IT cu siguranță acel furnizor se va dedica integral chiar și în timpul zilelor libere pentru tine. La noi de exemplu colegii mei își ajută clienții inclusiv atunci când restul personalului este în concediu. Suntem prieteni cu clienții noștri, nu-i putem lăsa la greu niciodată. Apropo de acest aspect, dacă ai un singur angajat la IT și el pleacă în concediu?

Știu tot cauți vezi care sunt costurile lunare pentru externalizare IT însă probabil te voi dezamăgi puțin, nu avem niciodată un tarif standard pentru aceste servicii IT. Toate serviciile IT oferite de echipa mea au tarife negociabile în funcție de profilul clientului și mai ales in funcție de cât de inteligenți sunt angajații săi din punct de vedere tehnic. Este imposibil avem tarife similare pentru o organizație plină de oameni cu know-how și o organizație plină de începători.

Pot îți ofer aici totuși un tarif estimativ. Dacă ai o organizație cu 20 de calculatoare și vrei beneficiezi de Microsoft 365, găzduire web premium, suport IT nelimitat și intervenții IT fizice în momentul în care angajații tăi au probleme tehnice, tariful poate fi negociat în jurul a 1000€. De principiu ține cont acest tarif cuprinde licențele software, RMM, antivirus și cloud storage.

Sfatul meu ca manager de companie IT din România: Fugi și ferește-te pe cât posibil de firmele care îți cer sub 1000€ pentru administrarea unei infrastructuri cu 20-30 de calculatoare, efectiv nu au cum plătească ingineri IT dacă tarifează mai puțin. Restul este pură fabulație, mit :).

Acest articol este scris personal de Bogdan Dragomir, CEO @DAB MSP România.