Digitalizare prin PNRR în comunele României

Sau, rezumat, scoaterea primăriilor de comune din gaura neagră a istoriei în domeniul tehnic. E foarte dur dar asta este realitatea în prezent. Cumpărăm calculatoare și IT la supra-preț la greu!

Fondurile pe care România tocmai le-a primit prin PNRR vor ajuta comunele din România să își digitalizeze toată activitatea dacă aleg să lucreze cu un partener corect și dornic de a face ceva util pentru comunitățile locale. Atenție, nu mă refer aici neapărat la a lucra cu DAB MSP, mă duc doar inevitabil cu gândul la ce am descoperit în urma zecilor de operațiuni de audit IT pe care în 2022 am avut ocazia să le fac împreună cu echipa noastră de specialiști IT în primării din multe județe ale patriei. Voi detalia mai jos ce am descoperit în urma acestor verificări, să vă cruciți :).

Acum, revenim la digitalizare. Din punctul meu de vedere (om tehnic, de IT sau cum vreți voi să-mi spuneți), o primărie de comună în 2022 trebuie lucreze integral în cloud, cu Microsoft 365. Dar ce vorbim noi despre Microsoft 365 și despre cloud când în absolut toate primăriile sunt vândute de cătreșmecherași” locali o mulțime de calculatoare la mâna a treia în carcase noi? încercăm totuși ne imaginăm doar acest fenomen va fi cumva oprit, oamenii de la achiziții nu mai fac fel de fel de combinații și toate procesoarele de mâine vor fi de cel puțin generația 10, nu de generația 3 sau 4. Ah, da, sunt cazuri fericite în care unele primării au și calculatoare cu procesoare din generația a 7-a. Rare rău ce-i drept dar există acolo undeva.

Pentru mine cel puțin, cuvântul digitalizare este egal cu cloud. Și când spun cloud refer și la servere virtuale și la aplicații de cloud, Microsoft 365 cum spuneam mai sus. Voi detalia puțin despre digitalizarea unei primării de comună cu ajutorul aplicațiilor din Microsoft 365 deoarece este extrem de important ca măcar primarul înțeleagă la ce-i bun pachetul ăsta ciudat de IT.

În Microsoft 365 ai în primul rând SharePoint Online, o chestie super care explicată pe înțelesul tuturor înseamnă nu mai ai server local și toate documentele oficiale se află în cloud, în UE. Apoi, în pachetul de la Microsoft 365 ai și licențe de Word, Excel, Outlook, PowerPoint sau alte aplicații interesante precum OneDrive și Microsoft Teams (asta-i bună în loc de Zoom, e Pro).

Ne hazardăm cu toții prin primării vorbim despre digitalizare, avem deja. Păi oameni buni, voi unde aveți mailul? Mai aveți adrese de e-mail cu terminație @gmail.com sau @yahoo.com? Fiți sinceri, știu aveți… aproape toți. mai spun ceva interesant despre Microsoft 365: În pachetul de utilizator aveți și cont de e-mail gratuit @numelecomunei.ro cu 50 de Gb storage în Microsoft Exchange, super securizat și care îndeplinește integral normele GDPR impuse în UE.

Sunt foarte multe de vorbit despre Microsoft 365 cu argumente pro sau contra însă un lucru e clar, de aici începe digitalizarea unei comune. Fără Microsoft 365 efectiv NU există digitalizare.

Pentru o digitalizare corectă în cadrul primăriei și pentru a nu risipi efectiv aiurea banii pe care îi veți primi prin fondurile UE și fondurile PNRR rog foarte insistent apelați la specialiști IT, nu la aceleași firme care vă vând calculatoare vechi în carcase noi de ani de zile fără vedeți.

Știți care este problema reală? Toată infrastructură IT a primăriilor de comune din România azi este un adevărat dezastru IT, totul este praf, nimic nu funcționează cum trebuie și în continuare oamenii responsabili de achiziții publice cumpără echipamente IT de la tot felul de combinatori.

Dacă ați depus un proiect pe componenta C10 din PNRR (fondul local), studiați cu atenție ce scriu aici, este foarte important știți ce cumpărați și de la cine cumpărați produsele IT. Nu mai mergeți întotdeauna în licitațiile publice pe prețul cel mai scăzut în IT pentru efectiv nu are nici o legătură acest domeniu cu cel al construcțiilor, nu puteți compara serviciile IT cu un sac de ciment sau cu un palet de cărămizi. Alegeți de fiecare dată firmele cu o experiență de peste 10-12 ani în domeniul IT, ăștia deși par dinozauri chiar știu ce facă într-o primărie în IT.

Pun aici un tabel în care comparați ce am găsit noi în primăriile din România versus ce ar fi trebuit găsimsau ce ar trebui cumpărați voi ca oameni din administrația publică locală:

Bun, ați văzut tabelul de mai sus. Problema e alea din stânga au fost cumpărate recent fix la prețul ălora din dreapta, de la diverse firme IT locale care vând echipamente la supra-preț. Deci?

Acestea sunt doar câteva lucruri importante de care trebuie țineți cont atunci când mergeți cereți digitalizare consultantului de fonduri europene sau deparatmentului IT intern. Deseori sunt situații în care chiar firma de IT cu care lucrați în prezent fură efectiv din bugetul primăriei prin vânzarea unor calculatoare vechi în carcase noi pentru nimeni nu pune în cerințele din cadrul unei licitații IT și generația procesorului care trebuie fie prezent în calculator. Acestea fiind spuse invit contactați prin formularul de contact dacă doriți digitalizare IT reală.

PS: Spuneam la început voi prezenta rezultatul vizitelor de audit IT în primării din România în 2022. În coloana din stânga de mai sus aveți rezumatul, detaliile vi le pot oferi într-o întâlnire :).

Acest articol este scris personal de Bogdan Dragomir, CEO @DAB MSP România.