Instalare panouri fotovoltaice on-grid și off-grid

Oferim servicii complete de consultanță, furnizare și instalare panouri fotovoltaice pe tot teritoriul României. Avem soluții tehnice cu panouri fotovoltaice on-grid (legate direct în rețea) și panouri fotovoltaice off-grid (cu stocare în acumulatori). Ca idee, pentru a deveni prosumator trebuie ai un sistem de panouri fotovoltaice on-grid. Soluțiile noastre tehnice în zona de energie verde sunt nelimitate, putem concepe chiar și sisteme hibride în cazuri speciale.

Componentele unui sistem de producție fotovoltaic

Înainte de a face calcule de producție și consum trebuie știm componentele unui sistem de panouri fotovoltaice eficient. De principiu avem nevoie de panouri fotovoltaice, invertor, circuit electric și acumulatori (doar la off-grid).

Panourile fotovoltaice sunt de mai multe tipuri însă cele mai des întâlnite sunt cele mono-cristaline (eficiență mare în cazul radiației solare directe) și cele poli-cristaline (de regulă cel mai bun raport prețperformanță). Uneori sunt instalate și panouri fotovoltaice amorfe (eficiență mare în cazul radiației solare indirecte dar necesită o suprafață mai mare pentru aceeași putere instalată). De fiecare dată ne uităm la puterea instalată (măsurată în Wp) și foarte important, la eficiența panoului fotovoltaic (este măsurată în %, reprezintă procentul de energie solară convertită în energie electrică, raportat la totalul de energie solară disponibilă pe suprafața panoului).

Invertoarele transformă energia produsă de panourile fotovoltaice (curent continuu) într-o energie utilizabilă pentru consumator, respectiv rețeaua energetică (curent alternativ). O eficiență redusă a invertorului slab poate determina pierderi semnificative de performanță a sistemului fotovoltaic.

Înainte de a cumpăra un invertor nou, verificați conformitatea lui cu operatorul de distribuție. În cazul soluțiilor care cuprind și stocare, invertorul va încărca acumulatorii, respectiv va face o conversie din curentul continuu al stocării în curent alternativ pentru utilizare.

Invertoarele unui sistem de producție fotovoltaic pot fi de mai multe tipuri, după cum urmează:

Invertor On-grid (invertoarele on-grid sunt conectate la rețeaua națională, preiau parametrii acesteia și transformă curentul continuu fotovoltaic în curent alternativ, cu aceiași parametri cu rețeaua națională. Acest tip de invertor este utilizat pentru sistemele fără stocare).

Invertor Off-grid (invertoarele off-grid sunt folosite în cazul în care nu există rețea națională în zona respectivă iar acestea folosesc în mod obligatoriu un sistem de stocare bazat pe acumulatori).

Toate invertoarele trebuie respecte specificațiile din Ordinul ANRE nr. 228/2018. Dacă aplici la finanțare AFM invertorul pe care îl instalezi trebuie respecte și cerințele de la Art. 20 din Ghidul de finanțare AFM.

Apoi, circuitul electric se referă la cablarea dintre panourile fotovoltaice și invertor, dintre invertor și acumulatori, dintre invertor și tabloul electric, respectiv la protecțiile necesare. O dimensionare incorectă poate duce la scăderi de performanță. Cablarea dintre panourile fotovoltaice și invertor se face folosind doar cabluri speciale, denumite „cabluri solare„. Gruparea panourilor fotovoltaice în șiruri (cablare în serie) va trebui țină cont de toți parametrii invertorului (curent, tensiune), la fel și cablarea dintre invertor și acumulatori sau cablarea dintre invertor și tabloul electric ori protecțiile necesare.

Acumulatorii se folosesc doar în cadrul sistemelor de producție off-grid, cele fără legătură în rețeaua electrică.

Dacă vrei investești într-un sistem de panouri fotovoltaice îți stăm la dispoziție oricând, completează formularul.

panouri fotovoltaice
Instalare panouri fotovoltaice