Rețele de fibră optică stradale pentru localități

DAB MSP oferă servicii complete de cablare aeriană și subterană pentru rețele de fibră optică stradale în România. Putem executa rețele de fibră optică pentru camere de supraveghere stradale, wireless public (WiFi 4EU) dar și alte tipuri de rețele, în funcție de solicitările clienților. Lucrăm de fiecare dată cu cele mai bune cabluri de fibră optică și le instalăm în așa fel încât prevenim pe cât posibil ruperea accidentală a acestora după punerea în funcțiune.

Tipuri de rețele de fibră optică întâlnite în România

Cablarea stradală cu fibră optică se poate executa în două moduri, punct la punct sau extensibilă. În cazul rețelelor de fibră optică pentru camere de supraveghere publice există un trend de a face rețea punct la punct cu MC-uri sau Media Convertoare însă este complet greșit. O rețea de fibră optică bazată pe media convertoare nu poate fi lărgită pe viitor. Aceasta este practic formată doar din mai multe conexiuni paralele între sedii și echipamentele terminale. Tehnic vorbind tot ce poți face într-o rețea de fibră optică bazată pe media convertoare este muți un echipament mai departe cu 2-3 km și nicidecum faci din punctul terminal o extindere către alte echipamente IT similare.

Spre deosebire de o rețea de fibră optică bazată pe media convertoare, rețeaua de fibră optică stradală extensibilă are la bază un echipament de tip OLT din care se poate pleca în paralel cu magistrale de fibră optică spre 128, 256 sau 512 terminale ONT. În sediul central (de exemplu la primărie) se montează echipamentul de routing de tip OLT, pe traseu se folosesc splittere de fibră optică iar la echipamentul IT terminal se montează echipamente ONT. Spre deosebire de modul în care se realizează rețeaua cu media convertoare, în rețeaua cu OLT și ONT-uri se folosește o singură magistrală centrală de fibră optică și se pleacă din ea în lateral cu splitter optic și cabluri optice secundare.

Diferențele dintre cablurile de fibră optică și utp/ftp

Din punct de vedere tehnic, o cablare aeriană într-o localitate pentru camere de supraveghere sau echipamente de tip acces point pentru wireless public se poate face doar cu fibră optică din cauza distanțelor mari. Cablurile de tip UTP sau FTP exterioare pot fi folosite până la o distanță de maxim 100 de metri iar cele de fibră optică până chiar la sute de kilometri (în cazul echipamentelor IT de pe autostrăzi). Pe lângă diferența clară făcută de distanță, fibra optică permite o viteză de transfer net superioară oricărui cablu UTP sau FTP. Dacă în rețele de calculatoare aflate în interior putem folosi fără probleme cabluri UTP sau FTP, în rețelele publice putem folosi exclusiv cabluri optice.

Notă: În cazul cablarilor pentru rețele de fibră optică stradale DAB MSP folosește exclusiv echipamente OLT și ONT pentru a permite clientului final extindă rețeaua pe viitor. Pentru mai multe detalii contactează-ne aici online.